Fındık Fiyatı 320 TL’den 220 TL’ye Geriledi!

Giresun serbest piyasasında bir dönem 320 TL seviyelerine kadar tırmanarak rekor kıran fındık fiyatları, Mart ayının son günlerinde sert bir düşüşle 220 TL bandına çekildi. Üreticinin gözü şimdi bahçelerdeki rekolte emarelerine çevrilirken, fiyatların geleceğini daldaki fındık belirleyecek.
Ekonomi - Mart 31, 2026 9:00 am A A

Karadeniz ekonomisinin can damarı olan fındıkta sular durulmuyor. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) sezon başında belirlediği taban fiyatların ardından serbest piyasada adeta rüzgar gibi esen fiyatlar, son haftalarda tersine döndü. Giresun kalite fındıkta yaşanan yaklaşık 100 TL’lik kayıp, piyasada “neler oluyor?” sorusunu gündeme getirdi.
Zirveden Dönüş: Fiyatlar Neden Çakıldı?Sezon içerisinde arz-talep dengesinin etkisiyle 320 TL seviyesine kadar ulaşan 50 randıman Giresun kalite fındık, Mart ayının sonu itibarıyla 220 TL’den işlem görmeye başladı.
Levant kalite ile sivri ve kara fındık çeşitlerinde ise fiyatlar 180 TL seviyelerine kadar gerilemiş durumda. Uzmanlar, bu düşüşün temelinde stokların durumu ve yeni sezon beklentilerinin yattığını ifade ediyor.
“Toprak Mahsulleri Ofisi sezon başında 200 TL olarak taban fiyat açıkladı. Arz ve talep dengesine bağlı olarak fiyatlar yükselerek 320 TL seviyesine kadar çıktı. Ancak sezon ilerledikçe fiyatlar düşüşe geçti. Şu anda 50 randıman fındık 220 TL’den işlem görüyor.”Gözler Bahçede: Rekolte Fiyatı Tetikleyecek Mi?Giresun merkezde fındık ticareti yapan Sezgin Kumaş, piyasadaki belirsizliğin ancak yeni sezon rekoltesiyle netleşeceğini vurguluyor. Fındık fiyatlarının şu anki seviyelerde bir süre daha stabil kalabileceğini belirten Kumaş, asıl kırılma noktasının daldaki fındık miktarı olacağını söylüyor.
“Bundan sonra fındık fiyatını belirleyecek olan yeni sezon için daldaki rekolte emareleri olacaktır. Rekolte emareleri iyi olursa fiyatlar stabil devam eder, düşük görünürse fiyatlarda yukarı doğru bir yükseliş görülebilir.”Üretici İçin Kritik Bekleyiş BaşladıFındık piyasasında yaşanan bu sert dalgalanma, önümüzdeki aylarda fındık fiyatlarının rotasını çizecek olan “don riski” ve “doğum oranları” gibi tarımsal verileri daha da kritik hale getirdi.
Eğer önümüzdeki haftalarda açıklanacak olan tahmini rekolte rakamları düşük gelirse, fiyatların yeniden 300 TL ve üzerine çıkması sürpriz olmayacak. Aksi takdirde, piyasanın mevcut seviyelerini koruması bekleniyor.

Ekonomi - 9:00 am A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.